Monday, March 29, 2010

butter prawn berkuah

Rakan2 yang nak mencuba resepi ini, silakan...senang je, main campak2 je dah jadi dah...

Bahan2

1kg udang sederhana besar/besar ( buang kepala & ekor)
2 sudu besar butter ( kalau rasa mcm x cukup tambah la lagi)
1 biji bawang besar ( potong bulat/suka hati la nak potong mcm manapon)
2 biji bawang putih ( potong seperti biasa)
5 biji cili padi ( potong bagi kecil2)
susu cair ikut citarasa, kalau nak kuah lebih bubuh lebih
2 pelepah daun kari
garam secukup rasa


Cara
1. Masukkan butter dlm kuali panas( jgn terlalu panas nanti warna jadi hitam butter tu)
2. Masukkan bawang besar & putih
3. Masukkan udang , masak sehingga separuh masak kemudian
4.Masukkan cili padi dan daun kari
5.Masukkan susu cair dan kacau sebati dan masukkan garam secukup rasa sehingga sebati dan tutup api.

Selamat mencuba

Nota: kalau x nak berkuah adjust dekat susu cair dan tambahkan dengan telur putih.so x berkuah la.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails