Sunday, March 21, 2010

resepi bluberry cistat

Resepi ihsan dari blog maklang corner. TQ mak lang
Aku memang teringin sangat nak cuba resepi ni, so dah beli bahan2 dengan semangat berkobar2 maka telah terlaksanalah hasratku.so kepada kawan2 yang nak cuba boleh la cuba resepi yang aku dah tepek ni..selamat mencuba!



BLUEBERRY CHEESTAT

Sumber : Alex Goh

Sweet Pastry


Bahan A


200 g mentega
100 g gula aising
1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan B
1 biji telur

Bahan C
420 g tepung
1 sudu besar tepung susu

Cara-cara
1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan
(B). Putar lagi hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sempurna.
* Tat akan bewarna keemasan dan rangup jika dibakar di rak bawah ketuhar (lebih kurang 1/2 inci dari bahagian bawah ketuhar.
Filling
Bahan A
250 g cream cheese
50 g gula 25 g mentega


Bahan B
1 biji telur
Bahan C
25 g whipping kream
Bahan D
20 g tepung
Blueberry filling

Cara-cara
1. Tekankan pastri manis ke dalam acuan tat. Tusukkan lubang di kulit pastri dan bakar pada suhu 190 darjah Celcius selama 15 minit atau sehingga kuning perang. Ketepikan.
2. Inti : Pukul (A) sehingga licin dan gebu. Masukkan (B) dan pukul hingga sebati. Tambahkan (C) dan sebatikan hingga sempurna. Campurkan (D) dan ratakan dengan sempurna.
3. Tuangkan inti keju ke dalam kulit pastri yang telah dibakar tadi. Bubuhkan sedikit jem beri biru di permukaan atas dan bentukkan corak olakan.
4. Bakar pada suhu 200 darjah Celcius selama 10-12 minit.

Nota :-
* Jika inti keju dibakar terlalu lama, permukaannya akan menjadi retak.
* Untuk menjadikan permukaan atas tat lebih menarik, sapukan apricot glaze supaya ia kelihatan berkilat. (Apricot glaze + sedikit air dan panaskan di atas dalam periuk kecil di atas dapur hingga campuran tersebut cair)

Ok gambar2 kat bawah ni hasil air tangan aku....hehe senang je buat cistat ni yang penting minat kena ada ye kawan-kawan.

pastry cistat sebelum dibakar

yang sudah siap untuk dimakan, walaupun rupanya buruk tapi rasanya sedap tau kawan2, ini 1st trial kasi can la burokkan...nanti aku dah pandai nanti aku kasi design lain plak..kali ni versi cacing tak pun kawan aku
yani cakap versi pacat..pacat pon pacat la yang penting sedap ok


3 comments:

  1. respek la ko rosmah... rajin giler mmasak pastri n cupcake... aku nak cuba gak la buat cheesetart ni guna resepi ko bg ni.. tp kalau rajin le... hehehe...

    ReplyDelete
  2. mak aii... cam complicated jer... xpelah aku order kt ko jer lah... hahaha... dasar pemalas!!... :-))

    ReplyDelete
  3. ilah: hehe aku suka baking sebenarnya...arwah mak aku dolu2 kalau raya tunggu aku balik buat kek raya....tapi masa selalu x mengizinkan aku nak baking sekarang ni...

    su: xpe la ko ngan kek dah rajin masak...hehe ko kalau nak order kena cakap 6 bulan awal x pon setahun awal...byk la sgt masa aku kan....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails